Hengellisen työn haasteet

Hengellisen työn haasteet

Henkivaltojen vastustus

Yhtenä mittarina Jumalan kutsumuksen toteutumisesta kohdallamme voidaan pitää henkivaltavastustusta. Näkyvässäkin sodassa jokainen etulinjassa palvellut tai etulinjaa tukeva sotilas osaa kuvailla vihollisen voimia. Silti on paljon uskovia, joille puhe näkymättömistä henkivalloista on täyttä ”hepreaa.”

Paholainen ja hänen näkymättömät henkivallat vastustavat meidän Herraamme Jeesusta ja pitävät otteessaan tätä maailmaan ja synnin vallassa olevia ihmisiä (Apt. 26:18; Ef. 2:3; Kol. 1:13). Kun julistamme, rukoilemme tai muuten edistämme evankeliumin etenemistä, joudumme väistämättä konfliktiin pimeyden ruhtinaan ja hänen raivokkaiden joukkojensa kanssa (Ef. 6:11-13).

Vastustuksen määrään yhtenä tekijänä saattaa vaikuttaa myös uskovien prosenttiosuus valtaväestöstä. Esim. Israelissa asuvasta n. kuuden miljoonan juutalaisväestöstä karkeasti arvioiden vain joka tuhannes juutalainen eli vain yksi promille eli tuhannesosa uskoo Jeesukseen. Vertailun vuoksi esim. Suomen tilanne on huomattavasti helpompi, koska karkeasti arvioiden melkein joka kymmenes suomalainen eli lähes 10 prosenttia uskoo Jeesukseen.

Yksi tämän henkivaltojen vaikuttaman vastustuksen muoto on VAINO, jota Paavali lupaa kaikille, jotka tahtovat elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa (2.Tim.3:12). Oletko sinä kohdannut koskaan vainoa? Ei vainoa ole tarkoitus hakea, sitä tulee Jumalan lupauksen mukaan automaattisesti, jos vain elämme jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa.

Fyysinen vaino

Israelissa eräs juutalainen Jeesukseen uskova pastori kohtasi kadulla messiaanisia seurakuntia, messiaanisten juutalaisten maahanmuuttoa ja evankeliumin julistusta vastustavan järjestön työntekijän. Pastorin jännitys tiivistyi ja hän odotti suurella mielenkiinnolla, mitä saisi sanoa tälle vastustajalle face to face -tilanteessa.

Pastorin suureksi pettymykseksi tämän pahamaineisen seurakuntien toimintaa tarkkailevan ja vahingoittavan järjestön työntekijä ei ollut edes halukas antamaan aikaansa pastorin kohtaamiseen sen enempää vaan tyytyi vain sanomaan, että et sinä ole saanut mitään sellaista aikaan, mikä kiinnostaisi meitä.
Tämä johti pastorin miettimään, että tekeeköhän todella jotain Jumalalle tärkeää, kun edes vihollinen ei ollut kiinnostunut hänen tekemisistään. Hyvä kysymys meille jokaiselle.

En ole kovin paljon kohdannut fyysistä vainoa, mutta joitakin kokemuksia on. Erään kerran kadulla keskustellessamme nousi uskonnollisten toimesta mellakka ja ystäväni n. 30-vuotiaan juutalaisen veljen kanssa paetessamme silmiini ruiskutettiin kaasua.

Veli taas otti pari iskua vastaan ja väisteli toisia iskuja. Se sujuikin häneltä hyvin, koska hän harrastaa nyrkkeilyä. Lopulta taksin saatuamme ja mellakan jäädessä taakse olin hieman järkyttynyt. Mieleen kuitenkin jäi hänen hymy sekä iloinen ja raamatullinen asenne siitä, että hän oli ensimmäistä kertaa elämässään saanut maistaa lyöntejä Jeshuan tähden.

Hän näytti yhtä iloiselta kuin pikkupoika, joka on ensimmäistä kertaa päässyt kunnolla testaamaan pyörällä ajoa. Jeesushan antoikin ymmärtää, että vaino voi olla merkki siitä, että olemme tehneet jotain, jolla on ikuista merkitystä ja josta on kertynyt palkkaa myös ikuisuuteen. (Matt. 5:10-12). Jeesus myös antoi ohjeen, mitä teet, kun sinua vainotaan: Iloitset ja riemuitset…!

Henkinen vaino

Henkistä vainoa olen kokenut enemmän kuin fyysistä. Se voi käydä joskus voimille jopa enemmän kuin kevyt fyysinen vaino. Erään kerran saimme uhkaussoiton tuntemattomasta numerosta, jossa meitä syytettiin valheellisesti ja uhkailtiin viranomaistoimilla. Tämän jälkeen naapurustossa ja lähialueilla useiden ihmisten asenne muuttui meitä kohtaan äkillisesti.

Asennemuutoksesta ja ihmisten käyttäytymisestä päätellen tätä valheellista huhua leviteltiin selkämme takana. Vieläkään emme tiedä oliko tämän mustamaalausprojektin takana joku järjestäytynyt taho vai pelkästään jotkut yksityiset ihmiset.

Tämä uusi shokeeraava tilanne naapurustossa lisättynä edellisten viikkojen akuuttiin hengenvaaralliseen verenmyrkytykseen ja raivotautiepäilyyn sai aikaan melkoista painetta, joka laukaisi lieviä paniikkihäiriöitä ja melkein kahden viikon unettomuuden.Tämä verenmyrkytys taas oli lähtöisin kissan raapaisusta, joka tapahtui kesken evankelioivaa keskustelua erään eläintenhoitajan kanssa.

Esirukouksen merkitys

Tällaisissa heikkouden tiloissa seurakuntien ja uskovien esirukoustuki on ratkaisevassa asemassa. Hetkeä ennen yhtä maailmanhistorian merkittävintä voittoa (ristinkuolemaa) Herramme Jeesus kiusattuna kovan tuskan ja syvän murheen keskellä kävi ratkaisevaa esirukoustaistelua Jumalan edessä.

Tuohon taisteluun Jeesus pyytämällä pyysi opetuslapsiaan liittymään kanssaan (Matt. 26:38, 40-41). Vaikka opetuslapset eivät jaksaneet valvoa, niin onneksi Jeesus jaksoi. Esirukous nimenomaan auttaa koetusten ja taisteluiden keskellä olevia uskovia pysymään lujana uskossa, jopa iloitsemaan uskossa vastoin kaikkia inhimillisiä olosuhteita sekä ennen kaikkea hoitamaan Jumalan antamat tehtävät loppuun asti.

Kiinan kotiseurakuntien yksi avainjohtaja Veli Yun kerran nuhteli tai pikemminkin opasti yhtä suomalaista seurakuntaa, joka oli rukoillut palavasti hänen vapautumistaan kiinalaisesta vankilasta, että heidän ei olisi tullut rukoilla ensisijaisesti hänen vapautumistaan vaan sitä, että hän voisi täyttää Jumalalta saamansa tehtävän tuossa vankilassa loppuun asti.

Hääjuhlissa

Kuvittele vielä lopullista Kristuksen ja seurakunnan hääjuhlaa. Istut juhlapöytään ja viereesi istuu nuori kiinalainen tyttö. Kysyt tytön tarinaa ja hän kertoo, kuinka hänen vanhempansa tulivat uskoon Jeesukseen ja kuinka tuon vanhempien uskon hintana viranomaiset toimittivat koko perheen vankeuteen pakkotyöleirille.

Lopulta vanhemmat kuolivat kovassa kaivostyössä ja tyttö säilyi elossa. Tytön tehtävänä oli tarkkailla mahdollisia maanjäristyksiä ja painaa tarvittaessa hälytysnappia, jolla koko kaivos evakuoitaisiin maanpinnalle. Kovassa pakkasessa kylmyydestä kärsiessään tyttö tunsi monesti, kuinka Jeesus lämmitti häntä.

Erään kerran hän kuuli äänen: ”Paina sitä nappia.” Tyttö ei uskaltanut, koska tiesi että väärästä hälytyksestä seuraisi ankara rangaistus. Hän kuuli toisen kerran äänen: ”Paina sitä nappia”, mutta ei uskaltanut edelleenkään. Kolmannen kerran äänen kuultuaan tyttö lopulta painoi nappia ja koko kaivos evakuoitiin maanpinnalle.

Kaivosmiehet lähestyivät tyttöä uhkaavasti turhan hälytyksen takia. Samalla hetkellä koko kaivoskuilu sortui maanjäristyksen voimasta. Tämän jälkeen kaikki olivat syvästi kiitollisia tytölle ja kysyivät yhdestä suusta: ”Miten ihmeessä tiesit painaa sitä nappia?”
Tyttö kertoi, että Jeesus, jota hän palvelee ja jota hänen kuolleet vanhempansa palvelivat, käski häntä painamaan nappia. Tämän jälkeen useat karskit kaivosmiehet polvistuivat yhdessä ja antoivat kunnian Jumalalle pelastumisestaan ja vihkivät elämänsä Jeesukselle. Näin syntyi yksi kiinalainen seurakunta.
Tämän jälkeen tyttö vieressäsi kääntyy sinuun päin ja kysyy: ”MIKÄ ON SINUN TARINASI…?”

Israelin lähetit

Comments are closed.