Miten voimme olla varmoja, ettei Raamattua ole peukaloitu ihmisten toimesta?

Miten voimme olla varmoja, ettei Raamattua ole peukaloitu ihmisten toimesta?

On perusteltua ja järkevää ajatella näin. Jos Raamatun takana ei olisi Jumala itse, vaan ihmiset, niin se olisi varmasti muuttunut vuosituhansien saatossa. Jumala vakuuttaa kuitenkin Raamatussa: ”Minä valvon sanaani…
Tiesitkö, että Israelissa vuonna 1947 nuori beduiinipaimen löysi lähellä Kuolleenmeren laaksoa saviruukkuja luolista? Ruukut sisälsivät Raamatun tekstejä, mm. kokonaisen Jesajan kirjan. Materiaalit sijoittuvat vuoden 100 eKr. paikkeille.

Näitä Qumranin Kuolleenmeren kirjakääröjä on pidetty 1900-luvun merkittävimpänä arkeologisena löytönä. Merkittävä se oli siksi, että löytyneet Raamatun käsikirjoitukset olivat yli tuhat vuotta vanhempia kuin aikaisemmat heprealaiset tekstit. Nyt päästiin vertailemaan eri-ikäisiä Raamatun tekstejä. Ja havaittiin, että esimerkiksi Jesajan kirjan teksti oli lähes identtinen tämän päivän Jesajan kirjan kanssa.

Tuhat vuotta eivät olleet muuttaneet Jumalan sanomaa miksikään, eivätkä tule muuttamaan. Jeesus sanoi: ”Totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennen kuin kaikki on tapahtunut.”

Lainauksia Harri Lampisen kirjasta: ”Mikä oikeesti on totta?” s. 90 – 91 ja 92 – 93

Comments are closed.