Kadonnut hopearaha

Kadonnut hopearaha

Luuk. 15:8-10: ”Tahi jos jollakin naisella on kymmenen hopearahaa ja hän kadottaa yhden niistä, eikö hän sytytä lamppua ja lakaise huonetta ja etsi visusti, kunnes hän sen löytää? Ja löydettyään hän kutsuu kokoon ystävättärensä ja naapurinaiset ja sanoo: ’Iloitkaa minun kanssani, sillä minä löysin rahan, jonka olin kadottanut’. Niin myös, sanon minä teille, on ilo Jumalan enkeleillä yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen.

Juutalaisilla vaimoilla oli tuohon aikaan tapana kuljettaa mukanaan hopearahaketjua, jonka he olivat saaneet aviomieheltään kihlautuessaan. Se oli vihkisormukseen verrattava kalleus. Jos yksi raha joutui hukkaan, ketju ei ollut täydellinen. Siksi hopearahan kadotessa se yritettiin löytää etsimällä mahdollisimman tarkasti joka puolelta.
Ihmistä verrataan tässä Raamatun kohdassa tuohon hopearahaan. Ihminen luotiin alun perin elämään Jumalan yhteydessä. Hänen alkuperäinen paikkansa on siinä ”hopeaketjussa”, joka on Jumalalle rakas ja kallis.

Kadonnut yhteys

Monet ovat kadonneet hopearahan tavoin pois alkuperäiseltä paikaltaan. Ehkä lapsena uskoit Jumalaan ja rukoilit häntä. Sitten tuli nuoruusvuodet ja elämä ajautui kauemmaksi Jumalasta. On monia, jotka ovat ajautuneet pimeään ja elämä näyttää synkältä ja toivottomalta. Elämä on ikään kuin menettänyt tarkoituksensa.

Jumala etsii

Heitä kaikkia Jumala etsii. ”En minä tullut kutsumaan vanhurskaita vaan syntisiä” sanoo Jeesus. Jumalalla on omat etsintävälineensä, joita hän käyttää. Ensiksi mainitaan lamppu. ”Sinun sanasi on minun jalkain lamppu” kirjoitetaan psalmissa 119. Herran sana valaisee pimeää elämäämme. Se tuo valkeuden toivottomallekin ihmiselle vapahduksessa Jeesuksessa.
Sinunkin elämälläsi on tarkoitus, mutta se voi toteutua vain Jumalan yhteydessä! Sinä et kuulu maailman takapihalle, vaan elävän Jumalan yhteyteen. Voi olla niinkin, että sydämen paatumus voi olla jo niin suuri, ettei Herran sana saa meitä taipumaan Jumalan tahtoon. Silloin Jumala ottaa harjan käteensä ja joskus rajulla kädellä lakaisee elämämme yli, että me heräisimme etsimään Jumalaa.
Ja tämän kaiken hän tekee rakkaudesta ihmiseen, rakkaudesta sinua ja minua kohtaan.
Jeesuksen käsiin on onnellista jättää särkynyt ja ihmisten mielestä pieleenkin mennyt elämä ja aloittaa alusta hänen kanssaan.

Oletko kadonnut Jumalan johdatuksesta?

Ehkä olet uskova, mutta kylmentynyt. Muistat ajan, jolloin paloit Herralle ja palvelit Häntä. Kirkkaana loisti Kristuksen kuva sinun hopearahassasi. Nyt se on tummunut ja jäänyt kaiken elämään tulleen rihkaman alle ja maailman roskat ovat kätkeneet sen alleen.
Jumalan sanakaan ei enää tunnu herättävän vastakaikua sydämessäsi, elämä on tyhjää ja olet kadottanut myös ilosi.
Mutta kuinka iloista onkaan tietää, että juuri sinua Jumala etsii! ”Mitä sinä täällä teet?” kuului Herran sana profeetalle, kun hän oli luolan pimeydessä pakomatkalla. Missä tahansa oletkin, jos et ole Jumalan suunnitelmassa, olet väärässä paikassa. Herra tahtoisi sinun olevan ketjussa sillä paikalla, joka julistaa Golgatan voimaa ja voittoa Jeesuksessa.

Ilo löytymisestä

Kun kadonnut asetettiin paikalleen, syntyi suuri ilo. Taivaassa iloitaan, kun yksikin tekee paranuksen ja myös maan päällä iloitaan, kun taas saadaan olla Jumalan yhteydessä ja suunnitelmassa, sillä elämä on liian arvokas tuhlattavaksi turhuuteen.
Lyhyin matka, jonka ihminen voi tehdä, on mennä itseensä, niin kuin tuhlaajapoika teki ja ymmärsi, mitä oli menettänyt ja palasi kotiin, jossa isä häntä odotti.

Leif Lindeman
Alavus

Comments are closed.