Japanin kutsu

Japanin kutsu

Muutamme tänä syksynä Japaniin lähetystyöhön. Jumala on puhunut meidän sydämillemme jo pitkään lähetystyöstä ja vahvistanut monella tapaa, että Hän haluaa lähettää meidät juuri Japaniin. Myös ajoituksen suhteen olemme kokeneet ihmeellistä Jumalan johdatusta ja vahvistusta.

Olemme olleet Japanissa aiemmin lyhemmillä evankelioimismatkoilla. Näillä matkoilla olemme saaneet kokea selvää Jumalan johdatusta. Jumala on avannut todistamisen tilanteita eri paikoissa esim. kadulla, epäjumalan temppelien pihoilla ja kodeissa. Uskomme, että saamme olla jatkossakin todistuksena Jeesuksesta Japanissa, niin kuin olemme saaneet olla evankelioimismatkoilla. Julistamme evankeliumia japanilaisille ja muillekin keitä kohtaamme sen mukaan, kun Pyhä Henki ohjaa ja vaikuttaa. Japanin hengellisestä tilanteesta tiedämme sen verran, ettei siellä koskaan ole ollut kunnon herätystä. Kuitenkin yksittäisiä ihmisiä tulee uskoon ja voimme olla siitä kiitollisia Herralle.

Evankelioimattomat alueet tavoitteena
Muutamme aluksi Amagasakin kaupunkiin, joka sijaitsee Suur-Osakan alueella. Tarkoituksena on mennä paikalliseen kielikouluun, jotta voisimme paremmin tavoittaa japanilaisia. Japanissa kun vain murto-osa osaa englantia.
Olemme asennoituneet siten, että kielen opiskelussa ja kulttuuriin sopeutumisessa menee useampi vuosi. Kielen opittuamme haluaisimme muuttaa kaupunkiin tai kylään, missä ei ole vielä Jumalan seurakuntaa. Tavoitteemme onkin noudattaa Paavalin esimerkkiä ja mennä sinne, missä Kristuksen nimeä ei ole vielä mainittu.

Teemme kielen opiskelun ohella evankeliumintyötä asuinalueemme lähipiirissä. On suuri siunaus ja ilo, että voimme tehdä evankeliumintyötä yhdessä Markus ja Minna Sainion sekä paikallisten uskovien kanssa.
Tämän lisäksi teemme yhdessä retkiä kaupunkeihin ja kyliin, missä ei ole vielä Kristuksen seurakuntaa. Tarvitsemmekin erityisesti esirukouksianne sen suhteen, milloin on aika muuttaa jonkun tai joidenkin tällaisten kaupunkien läheisyyteen, että saisimme kulkea Jumalan aikataulussa ja ennalta valmistetuissa teoissa.
Emme tietenkään laita Jumalalle rajoituksia, jos Jumala haluaa avata ovia aiemmin kuin luulemme. Juuri siksi evankelioimisretket noihin kaupunkeihin ovatkin tärkeitä, että Jumala voi käyttää meitä ja avata ovia kielitaidottomuudesta huolimatta.

Kotikokoukset keinona
Viime vuonna sydämelleni laskeutui evankelioivien kotikokousten pitäminen. Otin asian puheeksi yhteistyöseurakuntamme Adullam Gospel Churchin istuttajan Geoff Toolen kanssa. Näyttää siltä, että tämän vuoden puolella voimme järjestää jo ensimmäiset kokoukset.
Kotikokouksia voisimme alkaa pitää paikallisen perheen kotona sekä välillä meidän kotona. Niiden tavoitteena on saada seurakunnan jäsenet evankeliumin työhön mukaan luonnollisella tavalla, kun kutsumme uskosta osattomia ihmisiä paikallisen veljen taloon ja joskus meidänkin kotiin kuulemaan sanaa.
Tarkoitus olisi järjestää noita kokouksia esimerkiksi samaan aikaan kun muu seurakunta kokoontuu toisaalla. Näin ollen pitäisimme yhden tai kahden seurakuntalaisen kanssa evankeliointikokouksen, jolloin veljet (ja sisaret) pääsevät todistamaan ja saarnaamaan lyhyesti Jeesuksesta uskosta osattomille. Samalla muu lauma saa ruokansa ajallaan toisaalla seurakunnan kokouksessa.

Japanilaisen on luonnollisempi tulla japanilaiseen kotiin kuin esim. länsimaalaiseen kirkkorakennukseen. Uskonkin vakaasti, että Jeesus halua kohdata näitä ihmisiä heille turvallisen tuntuisessa ympäristössä.
Uskon myös, että Herra haluaa antaa japanilaisille seurakunnan, joka todistaa Jeesuksesta olemassa olollaan Pyhän Hengen voimassa ilman länsimaalaisen kulttuurin painolastia. Tämä voikin olla monelle japanilaiselle este, kun ajattelevat Jeesuksen olevan vain joku länsimaalainen uskonto. Tietenkin seurakunnan elämä ja toiminta ei saa perustua muuhun kuin Raamatun ilmoitukseen, mutta paljon jää vapautta esim. siihen, miltä näyttää tai millä tavalla toiminta ja elämä näkyy.

Mukaan uskosta osattomia
Paras kokouskokemukseni Japanissa on parin vuoden takaa Fukuista, jossa eräässä maalaiskylässä uskova veli oli avannut oven kotikokouksille kerran kuussa. Tuossa kylässä ei ollut tätä ennen ollut paikallisilla mahdollisuutta kokoontua sanan kuuloon. Kun erääseen seurakuntaan kuuluvat veljet ja siskot aloittivat kokouksen, niin joka kerta kokoukseen oli tullut uskosta osattomia naapureita mukaan kuulemaan evankeliumia.
Talo oli isohko maatalo ja osallistujia oli reilu kymmenen henkilöä, joista kolme ei ollut vielä uskossa. Nämä olivat tulleet naapurien kutsumana kokoukseen. Tuolla koin Jumalan voimakasta puhetta ja rauhaa, että jotain tämän kaltaista Jumala haluaa aloittaa muuallakin Japanissa. Ympäristö oli luonnollinen ja kodikas japanilaisille. Vastapainoksi kerrottakoon, että 20 km:n päässä kävin isommissa seurakuntarakennuksissa puhumassa kokouksissa eikä paikalla ollut yhtään uskosta osatonta.

Siemenen kylvöä – toiveena sadonkorjuu
Ehkä japanilaiset rinnastavat kaikki hengelliset monumentit heille niin tuttuun ahdistavaan uskontoon, että yhdistävät länsimaalaiset kirkkorakennukset shinto- tai budhalaistemppeleihin ja siksi osaksi pelkäävät seurakuntiin tuloa paitsi esim. jouluna.
Japani on kivinen maa, mutta aina on aika kylvää siementä ja odottaa satoa. Eihän meitäkään Jumala sinne turhaan lähetä, vaan vie toteuttamaan suunnitelmaansa, joka on evankeliumin vieminen kaikille ihmisille, myös japanilaisille.
Niin olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tulemukseen asti. Katso, peltomies odottaa maan kallista hedelmää, kärsivällisesti sitä vartoen, kunnes saa syksyisen sateen ja keväisen. Olkaa tekin kärsivällisiä, vahvistakaa sydämenne, sillä Herran tulemus on lähellä” (Jaak. 5:7-8).

Tomi ja Maria Pönni
Japani

Comments are closed.