Korona, ilmasto ja ilmapiiri

Korona, ilmasto ja ilmapiiri

Meille teknillisen ja hyvinvointiajan ihmisille on ilmaantunut ongelmia, joille näyttää olevan vaikea löytää ratkaisua. Päällimmäisinä korona ja ilmastonmuutos.

Eräs puhuja mainitsi puheessaan vielä yhden hyvinvointia uhkaavan muutoksen, se ei liittynyt ilmastonmuutokseen, vaan ilmapiirin muutokseen. Hänen mielestään ilmapiiri on, jos ei nyt raaistunut, niin ainakin kovettunut, tai niin kuin hän ilmaisi, paatunut. Hän esitti havaintonsa perusteluksi puheet, joita hän joutuu kuuntelemaan yleisissä kulkuneuvoissa, urheilukilpailuissa, nuorison kokoontumispaikoissa, radiossa ja televisiossa ja jopa eduskunnassa.

Paatuneen ilmapiirin tuotoksia

Aivan kuin vahvistuksena puhujan huomiolle oli se, kun kuuntelin leirintäalueen lentopallokentällä pelaavien nuorten huutoja ja kommentteja. Peen ja veen lisäksi, kaikenlaiset muut suusta lähteneet sammakot pilasivat ilmapiiriä enemmän kuin Kemiran tehtaat entisaikaan.

Hiljattain eräässä lehdessä haastateltiin asiakaspalvelussa työskenteleviä henkilöitä. He kertoivat uhkauksien, rivouksien ja heidän ulkonaista olemustaan loukkaavien huomautuksien olevan ”joka päivän ruokaa”. Yksi heistä, hautausmaalla työskennellyt, kertoi väkivallan uhasta ja seksuaalisesta ahdistelusta, missä – hautausmaalla. Aika ja paikka ei paatuneessa ilmapiirissä näytä merkitsevän mitään.

Eikä tässä kaikki. Taannoin hämmästystäni herätti IItalehden otsikko: ”Suomalainen kaksoismurhaaja myy lippuja fani-illalliselle kanssaan – esittelee myös paikkaa, jossa murhasi ystävänsä” (Iltalehti 03.07.2019).

Sen verran tervettä reaktiota löytyi kansan parista vielä, että kyseinen True Crimen tapahtuma jouduttiin perumaan. Joitakin vastaavanlaisia ohjelmia TV:ssä olen nähnyt, joissa haastatellaan kansaa kohahduttaneiden rikosten tekijöitä ja puhellaan kevyesti ja naurahdellaan rikokseen liittyvistä tapahtumista.

Tämänkaltaisen mallin antaminen vääristää lasten ja nuorten ihanteita ja roolimalleja. Eräässä vanhassa kirjassa sanotaan ilmapiirin voivan niin pilaantua, että ”heidän kunnianaan on heidän häpeänsä”.

Toimivaa omaatuntoa tarvitaan

Ideologinen aivopesu johti maailmansodan aikana jopa siihen, että miljoonien ihmisten murhaamiseen syyllistynyt ihminen ei kokenut syyllisyyttä, vaan sanoi: ”Tein vain sen, mitä käskettiin”.

Häpeän ja syyllisyyden kokeminen, silloin kun siihen on aihetta, on osa ihmisyyttä. Eräs mies sanoi, että hänellä ei ole omaatuntoa ollenkaan. Hänen ystävänsä vastasi siihen, että kyllä sinulla on, mutta se ei vain ole toiminnassa.

Ihmiskunta, jonka omatunto lakkaa toimimasta, on muuttumassa eläinkunnaksi. Siellä ei ole muuta lakia kuin vahvemman laki. Toimiva omatunto on kuin palohälytin; sen ääni häiritsee, mutta se myös paljastaa ilmassa olevan palaneen käryn.

Lääkkeenä armo

Tämän päivän maailma etsii kuumeisesti parannusta koronavirukseen ja ilmastonmuutokseen, mutta jospa edellä mainittujen elämää uhkaavien vitsausten tulisi toimia meille palohälyttiminä herättämään omatuntomme. Itselleni tämä omantunnon herääminen oli hätkähdyttävä ja kivuliaskin kokemus, mutta koitui pelastukseksi, sillä häpeään ja syyllisyyteen löytyy lääke, anteeksianto, eli Jumalan armo.

Aikoinaan Hakalahden kansakoulun opettaja Vieno Cederberg vei meitä ”koltiaisia”, kun suusta oli tullut sammakoita, pesulavuaarille ja pesi saippualla suumme. Se ei pitkäksi aikaa auttanut, pian taas sammakoita hyppeli suusta. Mutta kun armo pesi sydämen, suukin puhdistui.

Toivottavasti koronaa vastaan pian löytyy rokote ja ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä. Mutta yhtä toivottavaa on, että kodeissa ja koko yhteiskunnassa omatunnot heräisivät ja armo saisi puhdistaa ja sulattaa kovettunutta ilmapiiriä.

Olavi Eskola
Kokkola

Comments are closed.