Jumalan Sanan voima syvällä synnin keskellä

Jumalan Sanan voima syvällä synnin keskellä

Israelin maan valloitus alkoi maailman matalimmasta maanpäällisestä kaupungista Jerikosta ja päättyi myöhemmin ylös Jerusalemiin. Jeriko oli maantieteellisen sijaintinsa lisäksi, myös moraalisesti hyvin matalalla tasolla. Se oli yksi alueen syntisimmistä kaupungeista.

Tuosta luvatun maan matalimmalla kohdalla sijainneesta kaupungista löytyi ensimmäinen Israelin Jumalaan turvannut – kanaanilainen Raahab. Hän oli prostituoitu ja jopa Jerikonkin mittakaavassa alhaisen syntisen maineessa. Hän oli kuullut Israelin ihmeellisestä lähdöstä Egyptin orjuudesta, meren yliluonnollisesta jakaantumisesta, Israelin ihmeellisestä selviytymisestä ja voitoista erämaassa.

Hän uskoi siis kuulemansa sen aikaisen Jumalan Sanan, eikä hänen uskonsa ollut hedelmätön. Hän oli heti valmis riskeeraamaan jopa henkensä piilottamalla israelilaiset vakoojat asuntonsa katolle (Joosua 2:1-21). Uskonsa kautta Raahab ja hänen perheensä pelastuivat, kun muut jerikolaiset tuhoutuivat (Joosua 6: 22-26).

Lisäksi tämän maailman syvimmällä sijainneen kaupungin pohjasakkaan kuuluneesta prostituoidusta tuli Vanhan testamentin kuuluisimman henkilön, kuningas Daavidin, isoäiti neljännessä polvessa (Matt. 1:5-6). Hänet myös mainitaan nimeltä Hebrealaiskirjeen mainitsemien Vanhan testamentin (Tanakhin) uskonsankareiden joukossa (Hebr. 11:31).

Jeesus sanoi aikansa korkeissa asemissa oleville ylipapeille ja kansan vanhimmille, että ihmisten halveksimat veronkerääjät ja prostituoidut menevät sisään Jumalan valtakuntaan ennen heitä (Matteus 21:31 b, RK).
Lapsettomuutensa tähden halveksittu Hanna synnytti Samuelin, josta tuli yksi Israelin tunnetuimpia profeettoja.

Hannan kuultua rukousvastauksena olevansa raskaana hän sanoi seuraavat sanat: ”Hän nostaa tomusta alhaisen, korottaa loasta köyhän asettaakseen heidät ylhäisten rinnalle. Hän antaa heidän periä kunniaistuimen” (1. Samuelin kirja 2:8 b; RK).

Tällaiset Jumalan Sanan näköalat ja Jeesuksen sovintoveren ennalleen asettava ja parantava voima on syytä pitää mielessä, kun teemme työtä sielunvihollisen ja synnin runtelemien, pohjalle vajonneiden lähimmäisten parissa!

Synnin täysi määrä ja tuomio

Seuraavaksi on ehkä hieman lisää ymmärrystä avaava seikka heille, joita Israelin väkivaltainen Kanaanin maan valloitus on askarruttanut. Raahabin mukaan kaikki kanaanilaiset (luvatun maan aikaisemmat asukkaat) tiesivät Israelille tapahtuneista ihmeistä erämaassa, eli he olivat saaneet sen aikaisen Jumalan Sanan ja ilmoituksen.

Sen vuoksi myös heillä olisi ollut potentiaalinen mahdollisuus Raahabin tavoin pelastua uskon kautta (Joosua 2:8-11). Toinen seikka on, että kanaanilaiset kansat olivat vajonneet hyvin syvälle syntiin ja epäjumalan palvelukseen. Heidän elämäntapansa sisälsi lukuisia Jumalalle erittäin vastenmielisiä pakanallisia tapoja noituudesta aina vääriin seksuaalisiin suhteisiin, jotka pitivät sisällä jopa eläimiin sekaantumisen (3.Moos. 18:1-23; 3.Moos. 20:6-21).

Epäjumalan palveluksessa mentiin niin pitkälle, että he uhrasivat jopa omia pieniä lapsiaan epäjumalille (3.Moos. 18: 21; 3.Moos.20:1-5). Tuota pahuutta voisi verrata nykymittapuulla vaikkapa Isis-terrorijärjestön “valtion” toimintaan.

Näiden kansojen teot olivat erittäin vastenmielisiä ja iljettäviä Jumalalle. Siksi Israelin brutaali luvatun maan valloitus toimi tuomiona ja lopullisena pisteenä näiden kansojen pahuudelle (3.Moos. 18:24-30; 3.Moos. 20:22-23). Jumala oli antanut näille Kanaanin kansoille aikaa tehdä parannus.

Jumala ilmoitti Aabrahamille ainakin 400 vuotta etukäteen, että hänen jälkeläisensä valtaisivat myöhemmin luvatun maan. Hän paljasti samalla, että valtaus ei toteutuisi ennen kuin alueella asuvien kansojen syntivelka olisi täysi (1.Moos.15:16).

Nämä tapahtumat ovat myös varoituksena tässä ajassa. On olemassa synnin täysi määrä, jonka jälkeen tulee tuomio sekä piste ihmisten pahuudelle (2.Piet.2:6). Lisäksi lopulta on myös viimeinen tuomio (Ilm. 20:11-15).

Koronavitsaus kurituksena ja herätyksenä

Aina tuomio ei ole mikään kansakunnan lopullinen tuho vaan kuritusta pahuudesta ja samalla myös kutsu parannukseen. Varmasti myös tämä koronavitsaus on tuomiota aikamme yleiselle pahuudelle, mutta samalla on hyvä muistaa, että Jumalan sallimien (samalla paholaisen vaikuttamien) vitsausten yhtenä päätarkoituksena on pysäyttää ihmisiä pahoilta teillään ja kääntää heitä oikeaan suuntaan Jumalan puoleen.

Esim. filistealaiset varastivat israelilaisten Jumalanpalveluksen pyhimmän esineen, liiton arkin ja kohtasivat Jumalan salliman vitsauksen (1.Sam. 6:4) kuolettavan paisetaudin muodossa (1.Sam. 5:6-11). Tämä vitsaus johti heitä tekemään parannusta eli uhraamaan Israelin Jumalalle ja palauttamaan liiton arkin israelilaisille (1.Sam.5:12 ja 1.Sam. 6 luku).

Evankeliumi – avain Jumalan yhteyteen

Evankeliumin julistamisella on kiire, koska vain sen kautta ihminen voi vapautua synnistä, sitä seuraavasta tuomiosta ja astua Jumalan varaamaan ihmeelliseen suunnitelmaan Raahabin tavoin. Rukoillaan palavasti ja toimitaan ahkerasti, että evankeliumi leviäisi nopeasti Israelissa ja kaikkialla maailmassa! (2.Tess. 3:1-2).

Israelin lähetit

Comments are closed.