Evankeliumin todistajina Japanissa

Evankeliumin todistajina Japanissa

Jokaisen uskovan, Kristuksen evankeliumin eteenpäin viejän, tulisi olla myös elämällään evankeliumin todistajana. Todistajana oleminen koskee jokaista Jeesuksen omaa, niin Suomessa kuin Japanissakin. Selvää nimittäin on, että uskovan elämä tulisi olla tasapainossa puhuttavan hyvän sanoman kanssa.

Et voi kertoa pelastuksesta, jos et tunne Jeesusta. Jos tunnustaudut uskovaksi, mutta et elämälläsi seuraa Jeesuksen opetusta, niin silloin elämäsi on huono todistus ja antaa väärän kuvan totuuden evankeliumista.

Välitettävän evankeliumin sisältö ja evankeliumin todistajana oleminen liittyvät tiiviisti yhteen. Ero on siinä, ettei julistettava evankeliumi muutu. Sitä ei voi muuttaa paremmaksi tai helpommin hyväksyttäväksi, kuin miten se on meille alkujaan Raamatussa ilmoitettu.
Evankeliumi on itsessään täydellinen. Siihen kuuluu opetus synnistä, uskosta, parannuksesta ja ennen kaikkea julistus Jeesuksen rististä sekä ylösnousemuksesta.

Puolestaan evankeliumin todistajina olemisessa meillä on paljon opittavaa Jumalalta. Se on ainainen kasvuprosessi. Hän muuttaa meitä askel askeleelta enemmän Jeesuksen kaltaiseksi. Tässä mielessä, jos emme suostu Jumalan opettamiksi, niin voimme jopa laittaa esteitä evankeliumin eteenpäin menemiselle.

Tämä todistajana uuden oppiminen jatkuu edelleenkin myös meidän kohdallamme. Haluammekin kertoa muutaman esimerkin siitä, miten Herra on meitä kylvötyössä täällä Japanissa omakohtaisesti opettanut.

Kuulijoille luonnollinen ympäristö

Olin (Tomi) evankeliointireissulla Japanissa ennen varsinaista tänne muuttoa. Kävin tuolloin muutamissa kokouksissa, jotka järjestettiin länsimaalaisen näköisissä seurakuntarakennuksissa. Ketään uskosta osatonta ei tuolloin osallistunut kokouksiin.

Pääsin osallistumaan myös kotikokoukseen, joka pidettiin erään seurakunnan jäsenen kotona. Paikalliset uskovat järjestivät kotikokouksen kerran kuukaudessa. Paikalle tuli useampi uskosta osaton naapuri! Myös uskovia oli paikalla.

Kysyinkin myöhemmin seurakunnassa toimivalta saarnaajalta, onko rukoushuoneessa järjestettävässä kokouksessa usein uskosta osattomia paikalla. Hän vastasi, ettei ole, mutta kotikokouksessa on ollut aina uskosta osattomia paikalla.

Herra alkoi puhumaan minulle tämän kokemuksen kautta. Tuolloin opin, että Herran tahto on, että menemme sinne, missä ihmiset ovat. Ettemme tee työtä ns. omaehtoisesti. Jumala tahtoo, että menemme Jeesuksen esimerkin mukaan sinne, missä kalat liikkuvat ja ovat luonnollisessa ympäristössään esim. ruokapöydän ääressä, ystävän luona kylässä tai harrastusten keskellä.

Jeesus haluaa kohdata ihmisiä siellä, missä he ovat. Ja hän tahtoo käyttää meitä todistajinaan ennalta valmistamissaan tilanteissa. Jeesus tosin opetti kansaa myös temppelissä ja synagogissa, kuten opetuslapsetkin myöhemmin. Tämä oli kuitenkin heidän kulttuurissaan erittäin luonnollinen ympäristö, myös uskosta osattomille.

Olemmekin saaneet tästä viisastuneina järjestää kotikokouksia ja käydä jopa japanilaisissa kodeissa julistamassa evankeliumia. Ja Herra on tuonut kuulijoita. Tämä ei tietenkään tarkoita, että muut kokoukset olisivat turhia. Paikallisille luonnollinen kohtauspaikka on kuitenkin yksi este vähemmän evankeliumin kuulemiselle.

Kuulijoiden vastaanottokyvyn huomioiminen

Olen sortunut joskus puhumaan uskosta osattomille liikaa Raamatusta. Näin toimien ihminen on saattanut tukkia korvat osittain siksi, että olen puhunut enemmän kuin tuo ihminen on ollut kykenevä kuulemaan. Näin ollen seuraavalla evankeliumin todistajalla onkin paljon vaikeampi lähtökohta julistaa pelastussanomaa, kuin jos olisin osannut huomioida paremmin ihmisen kiinnostuksen tason.

Näissä tilanteissa tarvitsee tietysti edetä Pyhän Hengen voiman sekä johdatuksen mukaan ja virheistä me myös opimme. “Monin tällaisin vertauksin Jeesus puhui ihmisille sanaa, sen mukaan kuin he kykenivät kuulemaan” (Mark. 4:33, Raamattu kansalle -käännös). Tätä esimerkkiä tahdomme noudattaa parhaamme mukaan.

Joustavuus suunnitelmissa

Muutimme hiljattain alueelle, jossa ei vielä ole seurakuntaa. Emme vieläkään tiedä tarkasti, kuinka Herra haluaa meidän etenevän täällä. Uskomme Jumalan kuitenkin johdattavan askeleemme, kun kuljemme rukoillen. Aluksi ajatuksenamme oli aloittaa englannin kielen opetus siitä kiinnostuneille ja myöhemmin myös kotikokoukset. Englannin kielen tunneille ilmoittautui 16 alakouluikäistä lasta ja kaksi aikuista.

Aloitimme tämän jälkeen myös kotikokoukset. Positiiviseksi yllätykseksemme ensimmäiseen kotikokoukseen tuli yksi paikallinen vanhempi mies. Seuraaviin pariin kokoukseen ei kuitenkaan tullut ketään tältä alueelta. Tosin niihin tuli kaukaisempia tuttaviamme, joille pääsimme myös kertomaan Jeesuksesta.

Järjestimme puolestaan joulun alla hengellisen joulujuhlan, johon kutsuimme oppilaitamme perheineen sekä tuttaviamme. Joulujuhlaan tuli naapurin pariskunta sekä heidän aikuisen poikansa perhe. Myös useampia englannin kielen oppilaita saapui paikalle. Niin lapset, kuin aikuisetkin vaikuttivat viihtyvän juhlassa, jossa myös evankeliumi oli selkeästi esillä. Vieraistamme suurin osa oli juuri noita alakouluikäisiä oppilaitamme. Kun heidän vanhempansa tulivat hakemaan heitä, niin lapset eivät meinanneet suostua lähtemään kotiin. Jälkeenpäin saimme vielä kiitosviestejä äideiltä.

Pidämme tätä Jumalan puheena, että meidän tulisi aloittaa pyhäkoulun/päiväkerhon pitäminen lapsille. Kerroimme tämän järjestämisestä yhdelle äidille ja hän oli jo innoissaan tuomassa lapsensa sinne. Sen sijaan, että järjestäisimme joka viikko kotikokouksen, jonne ei todennäköisesti saapuisi tällä hetkellä kukaan, niin pidämmekin alkuun kerran kuukaudessa pyhäkoulua lapsille. Kotikokouksen ajattelimme pitää jatkossa vain kerran kuukaudessa, tarpeen kasvaessa järjestäisimme myös useammin.

Rukoilemme edelleen Pyhän Hengen ohjausta työhön. Jos emme ole joustavia Herran johdatukselle, vaan pysymme “turvallisessa totutussa”, saatamme asettaa esteitä evankeliumille. Evankeliumin todistajan tulee kasvaa Herran koulussa ja olla valmis muuttamaan suunnitelmia Jumalan niin puhuessa. Meidän tulee myös olla valmiita oppimaan virheistämme, että emme asettaisi esteitä evankeliumin kuulemiselle.

Terveisin,

Tomi ja Maria Pönni
Uda, Japani

Comments are closed.