Etääntymistä ja kärjistymistä

Etääntymistä ja kärjistymistä

Nykyinen maailma on erikoinen. Siinä eletään toisistaan erkaantumisen aikakautta. Ääripäät tuntuvat etääntyvän kovaa vauhtia. Minkäänlainen liennytys näiden asennevirtausten välillä ei tunnu mahdolliselta. Tämä näkyy lukuisissa asioissa.

Suvaitsevaisuus vs. suvaitsemattomuus

Yhtäältä maailmalla vaikuttaa suuren suvaitsevaisuuden aalto. Lähes mitä tahansa suvaitaan, myös syntiä. Suvaitsevaisuuden nimissä halutaan tuoda maahamme vaarallisiksi luokiteltavia ihmisiä, jotka olisivat halustaan tappaneet nämä heitä suvaitsevat ihmiset kalifaatissaan, heti ensimmäiseksi ulkoministerimme.

Toisaalta kuitenkin esiintyy äärimmäistä suvaitsemattomuutta, jota ilmentää vaikkapa nouseva rasismi. Viimemainittua kuvastaa nouseva antisemitismi, johon mm. Ranskan presidentti puuttui puhuessaan Auschwitzin 75 vuotta sitten tapahtuneen vapauttamisen juhlassa Jerusalemissa. Hän totesi oikein viisaasti, että antisemitismi ei vahingoita vain juutalaisia, vaan se vahingoittaa meitä.

Etääntymistä politiikassa

Myös politiikassa tapahtuu vaarallista etääntymistä. USA:n ja Venäjän välit ovat kireät, samoin Iranin ja USA:n. Ydinsodan vaara on jälleen monien rauhallisempien vuosien jälkeen tullut mahdollisemmaksi uusien valtioiden valmistellessa ydinohjelmiaan.

Britit lähtivät EU:sta ja EU haluaa tehdä sen hyvin hankalaksi antaakseen varoittavan esimerkin muille, jotka mahdollisesti harkitsevat samaa. Jopa vakaana pidetyssä Natossa tapahtuu jäsenvaltioiden etääntymistä toisistaan.

Suhtautuminen kristittyihin kärjistyy

On ihmisiä, jotka ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta siinä määrin, että ovat valmiita tekemään hyvin harkitsemattomia päätöksiä. Yhtenä esimerkkinä nousee mieleen sähköautoihin panostaminen. Onko niihin siirtyminen sittenkään ekoteko?

Mikä on hirvittävän laajaksi paisuvan akkuteollisuuden ja sen raaka-ainetuotannon (kaivosten) hiilijalanjälki? Eikö siinä riistetä uusiutumattomia luonnonvaroja? Entä kuinka monta vuotta esimerkiksi kylmissä maissa akut pysyvät toimintakelpoisina? Paljonko uusi akku sähköautoon maksaa? Voivatko vähävaraiset hankkia niitä? Pystyykö kipakkana pakkaspäivänä ajamaan edes Porista Lahteen lataamatta välillä? Millaisia ongelmajätteitä muutama miljardi käyttöikänsä päätepisteeseen tullutta akkua synnyttävät? Mistä taloyhtiöt tai omakotiasukkaat ottavat varat latauspisteisiinsä?

Toisaalta tässä maailmassa on valtakuntien johtajia ja teollisuuden ahneita riistäjiä, joiden mielestä sademetsää voi polttaa surutta niin paljon kuin lystää. Tätä saatetaan tehdä jopa kristillisyyden nimissä. Entä se, että arktisilla vesillä tehdään luonnon kannalta hyvin vaarallisia porauksia?

Raamattu sanoo, että lopun ajalla kansa nousee kansaa vastaan. Myös yksilöihmiset etääntyvät toisistaan, koska Raamatun mukaan useimpien lähimmäisenrakkaus kylmenee. Näkyvä trendi on sekin, että tämän maailman suhtautuminen kristillisyyteen ja kristittyihin kärjistyy. Maailma ja seurakunta etääntyvät toisistaan.

Armo ja totuus

Miten me kristityt suhtaudumme kaikkeen edellä kuvattuun? Jeesus oli täynnä armoa ja totuutta, ja meidän tulisi olla täynnä Jeesusta. Jeesus ristiinnaulittiin, mutta rukoili vainoajiensa puolesta: ”Isä anna heille anteeksi”.

Juutalaiset ja samarialaiset olivat ajautuneet kauas toisistaan vihamielisiin väleihin, mutta juutalainen Jeesus puhui juutalaisille laupiaasta samarialaisesta. Edesmennyt äitini ei pitänyt etenkään arabimaailmasta tulleista maahanmuuttajista. Sitten hän huonosti liikkuvana joutui kauppamatkallaan ongelmiin, missä eräs näistä maahanmuuttajista auttoi hänet kohteliaasti pälkähästä. Äitini muuttui.

Sama armahtava Jeesus kaatoi temppelissä rahanvaihtajien pöydät, teki ruoskan ja ajoi kauppiaat pihalle. Jeesus saattoi olla tilanteesta riippuen sekä rakastava että oikeudenmukaisesti ankara. Armo ja totuus näkyivät hänessä. Se kaikki oli kotoisin taivaasta. Meidän uskovien tulisi Jeesuksen tavoin heijastaa taivasta, maata, johon Jumalan armosta Kristuksen sovitustyön kautta olemme matkalla.

Pauli Rahkonen
Lahti

Comments are closed.