Pienten alkujen päiviä

Pienten alkujen päiviä

Terveiset täältä kaukaa idästä, kauniista Japanista! Olemme Tiaisen pariskunta, 27- ja 26-vuotiaat Mikke ja Anni. Asumme Amagasakissa, lähellä Osakan suurkaupunkia. Muutimme tänne vasta kaksi kuukautta sitten, joten tänne tulo ja täällä asuminen ovat meille vielä tuoreita asioita. Kutsu Japaniin on sekin vasta hiljattain varmistunut asia, ja odottamaton Jumalan johdatus.

Arkeemme kuuluu tavallisia lähetystyön alkutaipaleelle liittyviä asioita; kielen opiskelua, ihmisiin tutustumista, seurakunnan toimintaan osallistumista ja normaalin elämän pyörittämistä. Eräs henkilö sanoi vuosisatoja sitten, että Piru on keksinyt tämän kielen, koska se on niin vaikea oppia. Japanin kielen opiskelu vaatii paljon omistautumista ja vaivannäköä, mikäli sen haluaa joskus taitaa. Kielestä ei niinkään tee vaikeaa itse kielioppi, joka on eurooppalaisiin kieliin verraten paljon säännöllisempi, vaan kirjoittamisen sekä lukemisen vaikeus.

Japanin kielen erityisyyksiä

Japanin kielen kirjoittamiseen on käytössä kolme merkkijärjestelmää. Ensimmäiseksi on hiraganat, joilla voidaan kirjoittaa kaikki japanilaiset sanat sekä kielioppiin liittyviä taivutuksia. Seuraavaksi on katakanat, joilla kirjoitetaan kaikki vieraskieliset sanat, kuten vierasperäiset nimet sekä lainasanat.

Lisäksi käytössä ovat monimutkaiset kiinalaisperäiset kanji-merkit, joita on olemassa tuhansia ja tuhansia. Sanomalehden lukeminen vaatii keskimäärin n. 2000 Kanjin ulkoa osaamisen. Yksi Kanji-merkki yleensä tarkoittaa yhtä tai kahta sanaa, mutta tälle yhdelle merkille on olemassa yleensä kaksi tai useampia lausumistapoja, joko kiinalais- tai japanilaisperäinen.

Käytännössä yhdellä sanalla on 2 – 4 eri ääntämistapaa, jotka voidaan päätellä vain lauseyhteydestä, jossa ne esiintyvät.
Opiskelemme kieltä Osakan keskustassa sijaitsevassa koulussa, viisi kertaa viikossa maanantaista perjantaihin. Luokallamme on meidän lisäksi yksi vietnamilainen, yksi sveitsiläinen, sekä kuusi kiinalaista. Koko noin 60 hengen koulussa on vain viisi länsimaalaista, ja sen myötä olomme on todella kuin täysin toisesta maailmasta. Rukouksemme on, että saisimme aidolla ystävyydellä tutustua japanilaisiin ja sen lomassa kertoa pelastavaa ilosanomaa Jeesuksesta.

Uusia tuttavuuksia

Meillä on ollut etuoikeus tutustua useisiin paikallisiin ja monet heistä ovatkin jo vierailleet kotonamme. Eräs mieleenpainuva kokemus oli, kun saimme pitää kodissamme kahta noin 30-vuotiasta japanilaismiestä vierainamme. He itse alkoivat kysellä kristinuskosta illan päätteeksi. Saimme kertoa omasta uskoontulostamme sekä keskustella Jumalan olemassaolosta. Kuunnellessaan evankeliumia he kertoivat innostuneesti, että he olivat kuulleet Raamatusta ainakin sen verran, että tietävät keitä Adam ja Eeva ovat.

Kun vaihdoimme ajatuksia synnin vakavuudesta, toinen heistä totesi, ettei synti nyt varmaankaan niin vakava asia ole. Kerroimme, miten Jumala on oikeudenmukainen ja jos hän ei langettaisi asianmukaista tuomiota edes yhdestä synnistä, niin silloin Jumala ei olisi oikeudenmukainen tuomari, vaan tuomari, joka ”voisi lakaista asioita mielensä mukaan maton alle”. Kuitenkin Jumala on täydellisen oikeudenmukainen ja synti tullaan käsittelemään. Nuorimies totesikin siihen, että taitaa se synti vakava asia ollakin. Tällaisia ja monia muita kokemuksia alkutaipaleeltamme meillä on Japanin-kentältä kertynyt.

Haluamme sulkeutua rukouksiinne ja pyytää, että voisitte rukoilla japanilaisille Jumalan antamaa etsikonaikaa. Kiitämme teitä kaikkia tuestanne!

Mikke ja Anni Tiainen
Amagasaki, Japani

Comments are closed.