Ihmisen rikkinäisyys

Ihmisen rikkinäisyys

Kokemus osoittaa, että ehjät ja tasapainoiset ihmiset ovat niitä, jotka ovat saaneet kokea rakkautta elämässään. Meille suomalaisille rakkaudesta puhuminen on vaikeaa. Voidaan sanoa, että tämä katajainen kansamme on varsin karua.

Oma äitini kertoi eräästä lapsuutensa kohokohdasta. Hänen isänsä oli kantanut hänet pihan poikki saunaan pesulle, kun hän oli ollut liian sairas itse kävelläkseen. Se oli äitini ainoa muistikuva siitä, että isä otti hänet rakastavasti syliinsä. Sanottakoon, että heillä oli aina hyvät välit.

Elämme ajassa, jossa kohtaamme yhä rikkinäisempiä ihmisiä. Rikkinäisyyteen voi olla kaksi syytä. Voi olla, ettei ihminen ole saanut kokea rakkautta perheessään, parisuhteessaan tai yhteisössään. Sanon nimenomaan ”kokea”. Saattaa olla, että rakkautta on, mutta sitä ei osata osoittaa käytännössä.

Toinen syy on oma syntielämä. Raamattu sanoo, että tuska ja ahdistus tulee jokaisen ihmisen sielulle, joka pahaa tekee (Room. 2:9). Sanon jälleenkin nimenomaan ”sielulle”. Se tarkoittaa, että ihmisen sielunelämä kokee vaurioita.
Apostoli Pietari sanoo: ”minä kehoitan teitä pidättymään lihallisista himoista, jotka sotivat sielua vastaan” (1.Piet. 2:11).

Emme voi panna toivoamme siihen, että joku ihminen tulee ja parantaa rikkinäisyytemme. Ymmärtäväiset ja rakastavat ihmiset voivat olla jossain määrin avuksi, mutta se ei kokemukseni mukaan riitä parantavaksi voimaksi.

Syntiemme kolhimaan minään ihmisistä ei ole senkään vertaa apua. Me tarvitsemme Jumalan rakkautta. Me tiedämme ja uskomme, että Jumala on rakastanut meitä antaessaan Poikansa ristille.

Ei kuitenkaan riitä, että Jumalan rakkauden kokeminen on vain uskomme ja tietomme varassa. Uskohan katsoo siihen, mikä ei näy. Apostolit halusivat kuitenkin puhua siitä, mitä olivat kuulleet, omin silmin nähneet ja käsin kosketelleet (1.Joh. 1:1). Tällaista rakkautta tarvitsemme Jumalalta.

Johanneksen evankeliumissa sanotaan, että viimeisellä ehtoollisella Jeesus osoitti opetuslapsille konkreettista rakkautta loppuun asti. Jumalan rakkaus on tarkoitettu sydämissämme koettavaksi niin kuin Paavali sanoo: ”Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta”.

Jumalan tarkoitus on, että kuulet Hengen kertovan Jumalan rakkaudesta juuri sinua kohtaan, näet elämässäsi hänen rakkautensa tekoja ja koet Pyhän Hengen rakkauden kosketuksia. Sellainen rakkaus eheyttää.

Pauli Rahkonen

Comments are closed.